Kawa to coś więcej, niż napój

Kawa to kultura, sztuka, ekonomia i pasja.

Sporządzana ze zmielonych, palonych ziaren kawowca jest jednym z najczęściej spożywanych napojów. Według statystyk w samym roku 2015 na całym świecie spożytych zostało 152 mln 60-kilogramowych worków kawy. Zdecydowanie najwięcej pija się jej na północy. Przeciętny Fin wypija dziennie 2.64 kubka kawy. Przeciętny Norweg – 1.98. Dla porównania obywatel Polski w ciągu dnia wypija niespełna jedną jej filiżankę.

info_1

Często, choć niekoniecznie słusznie, twierdzi się, że kawa jest drugim po ropie naftowej, towarem eksportowym na świecie – roczne obroty szacuje się na 90 mld USD. Największymi dostawcami ziaren kawowca na świecie są Brazylia (29%), Wietnam (12,4%), Kolumbia (9%) oraz Indonezja (8,7%).

Na całym świecie wyróżnia się około 40 różnych gatunków kawy, z których mieszanek może powstać nawet tysiąc różnych jej aromatów. Zdecydowaną większość rynku stanowią Arabica (60%) i Robusta (36%). Mniej znanymi gatunkami są natomiast Excelsa, Liberica, Stenophylla, Racemosa, czy Kopi Luwak. Ta ostatnia jest również najdroższą kawą na świecie – za kilogram ziaren trzeba zapłacić ok. 1000 euro. Na jej wysoką cenę wpływa osobliwy sposób pozyskiwania ziaren, które wydobywane są z odchodów luwaka. Zwierzę to wybiera jedynie najlepsze owoce, a lekko przetrawione i sfermentowane ziarna tracą swoją goryczkę.  Rocznie na świecie pozyskuje się około 350kg tej kawy.

info_2

Arabica uważana jest za kawę najwyższej jakości. Jest przy tym znacznie bardziej wymagająca w uprawie, niż Robusta. Drzewka Arabiki rosną na wysokości od 1000 do 2000 m.n.p.m., wymagają wilgotnego, tropikalnego klimatu i powietrza o temperaturze od 15 do 30 st. Celsjusza. Takie warunki spełniają między innymi Brazylia, Etiopia, Indonezja oraz Jawa, gdzie też znajdują się największe światowe plantacje tego gatunku.

Uprawa Robusty jest zdecydowanie łatwiejsza – drzewka Robusty można spotkać w całej strefie międzyzwrotnikowej. Ten gatunek kawy, poza klimatem, jest również bardziej odporny na choroby i działanie szkodników.

info_3

Odróżnienie ziaren Arabiki i Robusty nie powinno stanowić problemu. Te pierwsze są bardziej płaskie i mają podłużny kształt. Te drugie są nieznacznie mniejsze i bardziej owalne. Poza wyglądem, oba gatunki można również odróżnić po smaku – Arabica jest delikatna i aromatyczna, Robusta jest bardziej gorzka i kwaskowata, a przy tym bardziej pobudzająca, gdyż zawiera w sobie znacznie więcej kofeiny.

W świecie kawy wyróżnić można również wiele podgatunków Arabiki i Robusty. Każdy z nich charakteryzuje się odmiennym smakiem i aromatem. Przykładowo Arabica Etiopia Sidamo ma czekoladowo-korzenny posmak, Arabica Etiopia Djimah zawiera owocowe nuty, a Arabica Hawajska ma wyczuwalny orzechowy aromat.

A Ty jaką kawę lubisz najbardziej?

 

 

One Comment Add yours

  1. jurek napisał(a):

    Ciekawy artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *