_
Babilonia Vinho Verde Doc BIAŁE WYTRAWNE PORTUGALIA Vinho Verde, czyli portugalski sposób na zmęczenie i gorący dzień! Błyszcząca suknia, jasna, z refleksami białego złota, a także tytułowej zieleni. W zapachu raczej delikatne, owocowe, zapowiadające rześkość limonki oraz morele. Wyraźne i zdecydowane na podniebieniu: rześkość na pierwszym miejscu! Jest to świetny aperitif, klasyczne wino, niezobowiązujące i codzienne, pasować też może do przekąsek i sałatek, a szczególnie do owoców morza. 48 pln |
![]() |
Arabella Chenin Blanc Western Cape Wo BIAŁE WYTRAWNE RPA Niegdyś najpopularniejsza odmiana białej winorośli w RPA, obecnie schodzi na drugi plan, ustępując innym, zwłaszcza coraz modniejszej viognier. Jednak na szczęście nadal chenin jest obecny, i daje tak żywe, a zarazem zrównoważone wina jak Arabella. W zapachu cytrusy i trawa cytrynowa, w ustach kapitalna świeżość przeplata się z pełnym, bogatym smakiem o owocowym charakterze. Gruszki, limonki i pigwy zachęcają do kolejnego kieliszka. 54 pln |
![]() |
Castillo Campo Arcis Cava Brut BIAŁE WYTRAWNE HISZPANIA Cava to nie tylko Katalonia, winogrona mogą pochodzić z różnych regionów Hiszpanii, bo cava nie jest typową apelacją, to wino musujące produkowane klasyczną metodą. Campo Arcis bazuje całkowicie na odmianie macabeo z gorącej Requena. Wino dojrzewało z osadem w butelkach ponad dziewięć miesięcy, korzystając z chłodu historycznych piwnic winiarni Torre Oria. W kieliszku utrzymują się obfite bąbelki, aromat jest kwiatowy i owocowy. Ta cava w smaku jest łagodnie wytrawna, delikatnie cytrusowa i rześka. Można ją podać do risotto lub sałatki, albo do niezobowiązującego popijania. 58 pln |
![]() |
Miselle Chardonnay Cotes de Gascogne Vdp BIAŁE WYTRAWNE FRANCJA Nowa propozycja z Domaine Miselle: po sukcesie białego wina z lokalnych odmian Gaskonii przyszła pora na ambitną klasykę! Kilka miesięcy trzymane na osadzie chardonnay z dojrzewaniem bez udziału beczek dębowych. Wino ma jasną barwę, z perłowymi i zielonkawymi refleksami, oraz wyraźny, rześki bukiet kwiatowy. Do niego dochodzą niuanse mango i świeżych brioszek. Na podniebieniu harmonijnie krągłe, z rześkością owocu i gładkim dotykiem. 72 pln |
![]() |
Dolianova Naeli Vermentino di Sardegna Doc BIAŁE WYTRAWNE WŁOCHY Bez wątpienia najciekawsze biało wino Sardynii. Vermentino przybyło tu zapewne z Hiszpanii przez Korsykę, ale nie ogranicza się dziś do wyspiarskiego charakteru, bo zyskało na popularności w Langwedocji i na toskańskim wybrzeżu. Wczesne winobranie w gorącym, sardyńskim klimacie pozwala zachować świeżość wina Naeli. Jego złote refleksy pasują do srebrzystej, rybiej łuski, sugerując optymalną, śródziemnomorską kompozycję kulinarną. Wśród zapachów silne nuty owocowe, na pierwszym planie zielone jabłko i ananas. Orzeźwiające w ustach, z delikatną goryczką migdałów. Do przystawek, ryb i owoców morza. 74 pln |
![]() |
Bisol Invilla Prosecco Doc BIAŁE PÓŁWYTRAWNE WŁOCHY Butelka tego eleganckiego wina jest uhoronowaniem tradycji arystokratów weneckich, dla których villa to symbol stylu życia, synonim przyjemnie spędzonego czasu. Delikatny i świeży trunek pasuje do atmosfery podmiejskich willi, rozsianych po wzgórzach Prosecco. W kieliszku długotrwałe, pełne wigoru musowanie, błyszczy słomkowa suknia. Wyczuwa się przyjemne nuty kwitnących sadów, jabłoni, akacji oraz morele i grejpfruty. Na podniebieniu rześkie, z cytrusowym finałem. Radość, którą warto się dzielić. 88 pln |
![]() |
Konrad Hole in the Water Sauvignon Blanc Marlborough BIAŁE WYTRAWNE NOWA ZELANDIA Nowozelandzki klasyk z niewielkiej rodzinnej posiadłości Konrad Winery. Pełne ekspresji sauvignon, eksplozja aromatów, typowa dla win z dalekiego Marlborough. Przy tym znakomita relacja jakości do ceny! Jasnosłomkowa barwa z zielonkawymi refleksami, dość gęsta faktura. Uderzające, czyste zapachy owoców cytrusowych, dojrzałego agrestu i zielonej limety. W ustach kapitalnie pełne (smak tropikalnych owoców!) i równocześnie orzeźwiające cytrynową kwasowością. Treściwy i świeży finał. 98 pln |
![]() |
Senorio Valei Pazo de Valei Rias Baixas Do BIAŁE WYTRAWNE HISZPANIA Ręcznie zbierane, ręcznie selekcjonowane winogrona albarino to podstawa najważniejszego wina Galicji: Rias Baixas. Doskonale rześki klimat zróżnicowanego wybrzeża nad Atlantykiem i w Dolinie Mino zapewnia doskonałą jakość gron. Reszta to tradycja produkcji wina przechowywana w obronnych pałacykach galijskich zwanych w lokalnym dialekcie „pazo”. W kieliszku wino krystalicznie czyste, pachnące owocami jak jesienny sad. W ustach świeże i poukładane, gładkie w ataku i z dość długim finałem. Przystawki, owoce morza i ryby to naturalne połączenia. 104 pln |
![]() |
Winnica Turnau Solaris BIAŁE PÓŁWYTRAWNE POLSKA Wino powstało na bazie odmiany solaris, przystosowanej do uprawy w chłodnym klimacie. Jego barwa jest delikatna, o słomkowych odcieniach. Aromat średniointensywny, przynoszący na myśl zapach cytryny, gruszki i jabłka. W smaku wyczuwalna jest kwasowość i subtelna słodycz, które dobrze ze sobą współgrają. Głębi nadaje nieco oleista struktura wina. Finisz jest wyraźny, przyjemnie orzeźwiający. Wino sprawdzi się świetnie jako aperitif, a także kompan delikatnych potraw. 130 pln |
![]() |
Winnica Turnau Johanniter Półsłodkie BIAŁE PÓŁSŁODKIE POLSKA Johanniter to odmiana winorośli spokrewniona z rieslingiem. W tym wypadku w wersji półsłodkiej, z najwyższą zawartością cukru resztkowego ze wszystkich tytułów Winnicy Turnau. W kieliszku wino jest bardzo jasne, o wyraźnej gęstości. Aromat intensywny, przypominający konfitury z jabłek i gruszek, morele i owoce cytrusowe. W ustach dobrze wyczuwalna jest słodycz, po chwili delikatnie równoważy ją kwasowość. Wino ma lekko oleistą konsystencję. Niska zawartość alkoholu i znacząca obecność cukru sprawiają, że idealnym połączeniem będą tu delikatne desery na bazie lodów czy ciast. Wśród bardziej odważnych połączeń odnajdą się tłuste i lekko słodkie potrawy i sery z przerostem niebieskiej pleśni. 150 pln |
![]() |
Alconde Tempranillo Vina Sardasol Navarra Do CZERWONE WYTRAWNE HISZPANIA Nawarra w tradycyjnym wydaniu! Młodzieńczy urok tempranillo, najlepszej odmiany hiszpańskiej, podkreśla użycie w winifikacji samych stalowych, neutralnych kadzi fermentacyjnych. Barwa purpurowa, przejrzysta. Zapach intensywny, soczyście owocowy, z czytelną wiśnią i żurawiną. Na podniebieniu świeże i lekkie, nieco ściągające. Warto podać lekko schłodzone, na przykład z wyborną, iberyjską wędliną długo dojrzewającą. 46 pln |
![]() |
Arabella Cabernet Sauvignon Western Cape Wo CZERWONE WYTRAWNE RPA Żywiołowy, ekspresyjny i właściwie dojrzały cabernet z Zachodniego Przylądka. Intensywna moc owoców w zapachu: soczyste jagody i porzeczki dobrze współgrają z czytelną, acz wyważoną dawką nut beczkowych. W ustach raczej miękki i gładki jak na caberneta, z dominanctą owocowej energii obrysowanej garbnikiem. Pieczona wołowina w sosie, najlepiej z dodatkiem pieprzu i czosnku, powinna sprawić się dobrze z tym winem. 54 pln |
![]() |
Impetu Carmenere Central Valley CZERWONE WYTRAWNE CHILE Chilijski klasyk pod szyldem Impetu, etykiety symbolizującej siłę i energię dawnych mieszkańców Ameryki Południowej. Odmiana bordoskiego pochodzenia pokazuje sytuację, gdy uczeń przerósł mistrza… Impetu Carmenere to trunek zrównoważony, z delikatnym garbnikiem na podniebieniu i przyjemnymi zapachami słodkich owoców lasu i akcentów dymu oraz korzeni. Przyda się i do serów, i do grillowanych mięs. 56 pln |
![]() |
Terre de Trinci Sangiovese Dell’Umbria Igt CZERWONE WYTRAWNE WŁOCHY Jak w całej środkowej Italii, tak i tu, w tajemniczej Umbrii, sangiovese jest najpowszechniej uprawianą odmianą winorośli. Spontaniczne wino do włoskiej kuchnii, leżakowane tylko w kadzi stalowej i butelce. Jasna, rubinowa suknia, aromaty czerwonych owoców i oliwek. Na podniebieniu delikatne i bezpretensjonalne. Pasuje do pizzy, dań z grilla lub serowerj przekąski. 62 pln |
![]() |
Chateau la Graula 2012 Bordeaux Superieur Ac CZERWONE FRANCJA Posiadłość w rękach rodziny Bessette bez przerwy od roku 1971, oddanej swej ziemi i pracy. Wina powstają w różnego rodzaju zbiornikach, kadziach stalowych, betonowych i betonowych podziemiach. Dojrzewają częściowo w beczkach dębowych nietypowego rozmiaru czterysta litrów. W kieliszku widoczna ciemna, błyszcząca suknia. Wyraźny aromat ciemnych owoców, śliwek i jagód w szczególności, z przyjemnym goździkowym i kawowym tłem. W ustach rześkie i smaczne, średniej wagi, z wyczuwalnym, ale zaokrąglonym garbnikiem. 78 pln |
![]() |
Chillag Bambino Cabernet Sauvignon Galilee CZERWONE WYTRAWNE IZRAEL Odmiana bordoska, która podobnie jak na całym Bliskim Wschodzie cieszy się popularnością, zyskuje w klimacie Górnej Galilei wyraz i soczystość nieosiągalne nad chłodnym dopływem Atlantyku we Francji. Wino leżakowało w beczkach dębowych dwanaście miesięcy, i drugie tyle w butelce. Z założenia jest przystępne i codzienne, chociaż pokazuje siłę i koncentrację typową dla stylu win Chillag. Ma klasyczny dla caberneta bukiet czarnych owoców, wzbogacony nutami kawy, kokosa i ziół. Jest treściwe w ustach, pasuje do mięs z owocami i serami. 108 pln |
![]() |
Vignamaggio Terre di Prenzano Chianti Classico Docg CZERWONE WYTRAWNE WŁOCHY Chianti Classico to najsławniejsze wino Toskanii i bodaj całej Italii. Popularność zamienia w renomę szlachetna posiadłość Vignamaggio – niewielka, ale z wielowiekową historią. Wielce prawdopodobne jest, że tutejsze wino popijał sam Leonardo malując Mona Lisę… Dziś warto spróbować Terre di Prenzano, chianti starzonego w tradycyjnych, wielkich beczkach przez ponad rok. Wino z ładnym aromatem drobnych owoców, zwłaszcza porzeczek, malin i wiśni, odbudowane nutami dymu i skóry. Na podniebieniu dość ściągające, warto je przewietrzyć w karafce przed podaniem, na przykład do pieczonego drobiu. 110 pln |
![]() |
David Moreno Reserva Rioja Doca/6 CZERWONE WYTRAWNE HISZPANIA Winnice ponad trzydziestoletnie znajdują się w podregionie Rioja Alta. Tutejsze siedlisko gwarantuje znakomitą jakość tempranillo i raczej klasyczny, dawny styl tego najsławniejszego, hiszpańskiego wina. Po fermentacji dojrzewało ono aż dwadzieścia cztery miesiące w beczkach z francuskiego dębu, by zyskać elegancję i trochę światowego szyku. Wiśniowo-pomarańczowe odcienie sukni wskazują na niezłą dojrzałość. Kakao, wanilia i karmel, mocno wypalone ziarna kawy, czereśnie, śliwki i nuty śmietanowe tworzą urozmaicony, charakterny bukiet. Wino jest mocne, ale przy tym bardzo przyjazne, ciepłe, czarujące aromatem. Na podniebieniu zrównoważone, ma szlachetne łagodne taniny i długi finał. Pasuje do gulaszu, pieczeni z czerwonego mięsa. 116 pln |
![]() |
De Martino Legado Syrah Choapa Valley CZERWONE WYTRAWNE CHILE W prestiżowej serii Legado ekologiczna winiarnia De Martino (pierwsza w Chile pod względem emisji CO2) prezentuje syrah z pionierskiego regionu CHoapa. Dolina ta ma suchy i chłodny, andyjcki klimat. Winnica leży na wysokości 825 m n.p.m. Winogrona ręcznie selekcjonowane. Fermentowały na drożdżach rdzennych. Do dojrzewania użyto starych beczek francuskich przez okres czternastu miesięcy. Świeże i owocowe w charakterze wino, o niewielkiej, jak na syrah, zawartości alkoholu. Aromaty czereśni, śliwek i przypraw korzennych. Gładkie i sprężyste na języku, pasuje do gulaszu chili con carne. 118 pln |
![]() |
Chateau Calvimont Rouge 2009 Graves Ac CZERWONE WYTRAWNE FRANCJA Druga etykieta zamku de Cerons, zarezerwowana dla win wytrawnych, bo tutejszą specjalnością jest słodkie wino późnego zbioru. Uprawa winorośli zrównoważona, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Niewielka przewaga cabernet nad merlotem nadaje wyrazisty kontur kupażowi. Dojrzewało w beczkach dębowych, tylko w co piątej nowej. Ładnie skomponowany bukiet ewoluuje powoli, od nut skórzanych i tytoniowych po słodycz dojrzałego owocu. W ustach zachowuje rześkość, oparte na dobrej, niezbyt ciężkiej strukturze. 136 pln |
![]() |